PERSBERICHT

5 ministers en schoolklassen ontdekken duurzaamheidsbeleid 
10 Vlaamse topbedrijven

Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Met tal van voorbeelden, samenwerkingen, nieuwe initiatieven en enkele primeurs, tonen ze dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven. “Onze bedrijven zorgden de voorbije jaren al voor de grootste CO2-daling. Dankzij hun innovatie, producten en samenwerkingsprojecten met bedrijven of andere partners, bieden ze oplossingen voor het duurzaamheidsvraagstuk van de samenleving. We zijn trots dat we de Vlaamse ministers en scholieren deze tien schoolvoorbeelden van Vlaams duurzaam ondernemerschap laten ontdekken.”

Van 5 tot en met 16 maart is de kans groot dat u in Vlaanderen een hybride bus van De Lijn ziet rijden, gevuld met bedrijfsleiders, scholieren en een Vlaamse minister. 19 Vlaamse werkgevers- en sectororganisaties nemen hen mee om zelf te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden. 

“In het klimaatdebat krijgen bedrijven snel de zwartepiet doorgespeeld. Maar er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door zowel jongeren, het beleid als de ondernemers bij elkaar te brengen, hopen we dat ze van elkaar leren en elkaar beter begrijpen om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. We zijn er van overtuigd dat de bedrijven zowel het beleid als de jongeren kunnen inspireren. Ze zullen alles uit de kast halen, we hebben zelfs enkele primeurs in petto. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”

 

Tour door Vlaanderen

In elke Vlaamse provincie werden twee bedrijven geselecteerd die een delegatie over de vloer krijgen met werkgevers, een Vlaamse minister en een klas scholieren of studenten uit de buurt. De bedrijven zijn een staalkaart van de diverse sectoren en beroepsgroepen in Vlaanderen. Bovendien werd er ook voor gezorgd dat de bedrijven ook aansluiten bij de bevoegdheden van de bezoekende minister. Het gaat om Volvo Car Gent, ArcelorMittal, Wienerberger, Campine, Siemens, Colruyt, Unilin, Agristo, Borealis en Out Of Use.

De jongeren zijn scholieren uit de derde graad secundair of eerstejaars studenten uit de provincie waar de Vlaamse Ondernemers die dag halt houden. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. Het diverse gezelschap rijdt rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn.

 

Vergroening en STEM

De Lijn gaat als geprefereerde strategische partner voluit voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035.

 

“STEM biedt het antwoord op heel wat actuele uitdagingen zoals het klimaat. En wie kan dat beter aan jongeren duidelijk maken dan de bedrijven die zelf STEM in functie hiervan inzetten? Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.

 

Dialoog aanwakkeren

Voorafgaand aan de bedrijfsbezoeken krijgen de scholieren al bezoek van Hetty Helsmoortel en de bedrijven. Zij stimuleren de jongeren om vragen voor te bereiden en te stellen tijdens de bedrijfsbezoeken om zo wederzijdse kennis en begrip te verhogen.

Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bewonderen zal zijn op www.detoekomstwerkt.be

 

Praktische informatie Vlaamse Ondernemers – Tour Klimaat en Energie

 

Donderdag 5 maart – Oost-Vlaanderen, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister-president Jan Jambon en het 6de jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren uit Oostakker op bezoek bij Volvo Car Gent en het 1ste jaar Graduaat Elektromechanische Systemen, optie Meet- en Regeltechnieken van HoGent bij ArcelorMittal.

 

Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5de jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout op bezoek bij Wienerberger en Campine.

 

Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum uit Halle op bezoek bij Siemens en Colruyt.

Woensdag 11 maart – West-Vlaanderen, 08.00 – 12.00 uur
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits en het 6de jaar elektromechanica van VTI-Waregem op bezoek bij Unilin en Agristo.

 

Maandag 16 maart – Limburg, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en het 5de & 6de jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo op bezoek bij Borealis en Out Of Use.

Het hele programma is ook te bekijken op www.detoekomstwerkt.be

 

Contactpersoon Vlaamse Ondernemers

Kasper Demol – 0472 58 63 76

 

Pers is zeker welkom tijdens de bedrijfsbezoeken, maar wegens verschillende veiligheidsvoorschriften is het verplicht om in te schrijven via de PERSPAGINA