top of page

CASE2020_Agristo: een familiebedrijf waar duurzaam ondernemen centraal staat

Updated: Sep 15, 2021

“Als familie gaan we voluit voor een duurzame toekomst. We zijn dan ook heel blij te zien dat onze inspanningen resultaten opleveren.”

Wanneer het gaat over het klimaat, wordt de hete aardappel al snel doorgespeeld. Maar dat is niet het geval bij Agristo. Dit familiebedrijf, gespecialiseerd in de productie van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten, heeft grondig nagedacht over haar rol in het duurzaamheidsverhaal. “Door onze activiteit hebben we onvermijdelijk een impact op onze omgeving, maar die proberen we tot een absoluut minimum te beperken.”


Frietje met of zonder mayonaise? Kroketjes bij de kalkoen? Aardappelblokjes of liever een gratin? … Krijg je al honger? Deze favoriete aardappelproducten worden gemaakt door Agristo. Het bedrijf heeft vier vestigingen, waarvan drie in ons land. Ze maken vooral producten voor de huismerken van supermarktketens. Deze producten worden internationaal uitgevoerd. Zo komen onze Belgische patatjes overal op de wereld terecht. En dat wilt Agristo doen op een manier die zo milieuvriendelijk mogelijk is.

“We zitten natuurlijk met een economische realiteit. Maar daarbinnen willen we onze interne processen zo duurzaam mogelijk organiseren.” Het bedrijf werkt aan haar eigen klimaatdoelstellingen. Daarnaast zetten ze ook 100 % in op de doelen die de Verenigde Naties definieerden. Daar staat Agristo gelukkig niet alleen voor. Ze maken gebruik van verschillende partners om aan hun doelen te werken. En met succes: “Samen met De Watergroep bouwden we een waterfabriek op de site. In deze fabriek wordt het water uit de Leie gezuiverd zodat we het kunnen gebruiken in het productieproces. We werken ook samen met de groene energiecentrale A&U, waardoor 90 % van de warmte bij Agristo groen kan zijn. Samen met River Terminal Wielsbeke tenslotte, zetten we volop in op de binnenvaart, zodat er minder vrachtwagens de weg op moeten.” Samenwerking met de juiste mensen, daar geloven ze in bij Agristo.


In Wielsbeke werden nog andere belangrijke zaken gerealiseerd:


  • In de productieprocessen wordt maximaal warmte hergebruikt via een hot water smart grid;

  • Een tien meter brede groene buffer met Finse piste werd aangelegd waar je niet enkel als medewerker, maar ook als buurtbewoner van kan genieten;

  • Hun water wordt uit de Leie gehaald en gezuiverd, waardoor je een waterbesparing krijgt van ongeveer 10.000 huishoudens;

  • Vrieshuizen worden zo energiezuinig mogelijk gemaakt.


Er is ook een nieuw hoofdkantoor in opbouw. Dat zal er niet alleen fantastisch uitzien, maar ook plaats bieden aan groendaken, zonnepanelen en recuperatiesystemen voor verwarming en verkoeling. Ook op de daken van de productiegebouwen komen binnenkort zonnepanelen. De duurzaamheid vind je ook terug in het ruimtegebruik. Het bedrijf kiest voor een ondergrondse parking, productie op verschillende niveaus en vrieshuizen van meer dan veertig meter hoog. Kortom, Agristo is helemaal mee met deze duurzame tijd!


Op dit moment worden er verschillende onderzoeken gedaan naar het hergebruik van hun eigen (afval)water. In de toekomst wil Agristo hier zeker verder in gaan: “Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste jongeren die mee willen nadenken over duurzame manieren om de groei van het bedrijf te verwezenlijken. Dat kan via stages, eindwerken of onderzoeksprojecten. Als jij een young potatoholic bent, mag je ons dat altijd laten weten.”


Agristo in cijfers


  • 960 collega’s

  • 710 olympische zwembaden vol aardappelen per jaar

  • Uitvoer naar 115 landen

  • 25 % totale energiereductie sinds de opstart van de fabriek in Wielsbeke

  • Meer dan 20.000 vrachtwagens van de weg gehaald de afgelopen twee jaar


 

Agristo

Ridder de Ghellinckstraat 9 8710 Wielsbeke


Woensdag 11 maart 2020 bezoekt Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits Agristo, samen met het zesde jaar Elektromechanica van VTI Waregem. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan kan je lezen op www.detoekomstwerkt.be.

bottom of page