top of page

CASE2020_Bij Volvo Car Gent loopt het op rolletjes

Updated: Sep 15, 2021

“Ik heb mijn schoonmoeder een auto cadeau gedaan. Een diesel. Nu mag ze niet meer bij ons in de stad komen”, is een mopje dat samen met de lage emissie zones in onze samenleving is gearriveerd. Je zou zo gaan denken dat autobouwers en inspanningen voor ons milieu absoluut niet samengaan. Maar niets is minder waar, want bij Volvo Car Gent zie je het tegendeel.

Volvo Car Gent maakt auto’s. Véél auto’s. Elke dag rollen er zo’n 1.000 wagens van de band. Op jaarbasis zitten ze zo aan meer dan 200.000 exemplaren. Dat is best indrukwekkend. Maar als je even doorvraagt naar hun ideeën over energie en klimaat, valt je mond pas helemaal open.


“Ons moederbedrijf ligt in Zweden. Dat land is sowieso al gekend voor de manier waarop het met onze aarde omgaat. Wij nemen daar de basisprincipes van over. Veiligheid en duurzaamheid zijn de twee elementen die wij het belangrijkste vinden. Aangezien ons bedrijf een internationaal bedrijf is, proberen we die twee waarden ook wereldwijd uit te dragen”, zegt Stefan Fesser, plant manager van Volvo Car Gent.

De afgelopen tien jaar zijn de aanpassingen die Volvo Car Gent deed spectaculair gestegen. Een overzichtje:


  • Sinds 2008 wekt het bedrijf groene stroom op via waterkrachtcentrales;

  • Sinds 2010 zijn er nog drie windturbines bijgekomen die extra elektriciteit leveren aan de fabriek;

  • In 2016 startte een samenwerking met papierfabriek Stora Enso, waarbij warmte wordt opgewekt via een uniek warmtenet. Deze groene warmte wordt in de Volvofabriek gebruikt om gebouwen en spuitcabines op temperatuur te brengen. Dit leidt in de fabriek tot een daling van de totale CO2-uitstoot van meer dan 40 %;

  • In 2018 installeerde het bedrijf 8.600 zonnepanelen op haar daken. Samen zorgen die voor 2,5 % van het totale energiepakket;

  • Per jaar wordt ongeveer 100 ton wegwerpplastic gerecycleerd en gebruikt voor andere doeleinden.

Je ziet dat Volvo Car Gent eigenlijk heel wat mogelijkheden biedt. Er wordt ook nog steeds aangeworven. “Wij zijn een uitdagend bedrijf waar altijd vacatures zijn. We hebben dan ook een grote site met verschillende onderdelen: een lasfabriek, een spuitfabriek, een eindassemblage en een batterijfabriek. We zetten ook sterk in op het welzijn van onze collega’s. Via Energy@Volvo zorgen we ervoor dat ze via sportevents, kookcursussen, massages … los van het werk even op adem kunnen komen en aan teambuilding kunnen doen”, vertelt communicatieverantwoordelijke Barbara Blomme. Zin om mee te bouwen aan de auto’s van de toekomst? Dan ben je bij Volvo Car Gent heel welkom!



Volvo Car Gent in cijfers


  • 6.500 collega’s

  • 1.000 wagens per dag

  • 2 modellen in Gent: XC 40 en V 60

  • 206.225 wagens in 2019

  • 18 % vrouwelijke en 82 % mannelijke collega’s

 

Op donderdag 5 maart 2020 bezoekt Vlaams minister-president Jan Jambon samen met het zesde jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren uit Oostakker Volvo Car Gent. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan kan je lezen op www.detoekomstwerkt.be


bottom of page