Borealis en Biostoom Beringen hebben belangrijke ambities

“Plastics kunnen voor veel oplossingen zorgen, zeker in verband met duurzaamheid.”

Wat zou een ziekenhuis zijn zonder spuitjes, baxters of bloedzakjes? Of een energiekabel zonder isolatie? Borealis levert plastic pellets, basischemicaliën en meststoffen. Hiermee worden andere producten gemaakt die we elke dag gebruiken. Het bedrijf ging met Biostoom Beringen een partnerschap aan. Hier wordt energie opgewekt door de verbranding van niet-gevaarlijk en niet-recycleerbaar afval.

Zodra de installatie héél binnenkort is opgestart, zal Biostoom Beringen 200.000 ton afval verwerken. Dit afval is voornamelijk dat wat jij onder andere thuis in de vuilnisbak gooit. Wat je weggooit, krijgt na verbranding een tweede leven als thermische energie. Dat zorgt er dan weer voor dat je bijvoorbeeld een warme douche kan nemen. Maar het kan ook stoom of elektriciteit worden. Je ziet: jouw afval krijgt hier een tweede leven!


Voor Borealis is Biostoom Beringen een belangrijke partner. Want zij hebben de energie nodig die Biostoom Beringen hen levert. Die gebruiken ze om plastics te produceren die je terugvindt in heel wat oplossingen voor de actuele energie- en klimaatuitdagingen. Ah ja, want anders zouden onze auto’s véél meer CO2 uitstoten! Wist je al dat onze auto’s lichter zijn omdat er meer plastic inzit en ze dus minder uitstoten? En dat windturbines zonder de plastics van Borealis ons niet van energie zouden kunnen voorzien? Zelfs onze zonnepanelen zouden niet werken zonder plastic.


Op de huidige plastic afvalproblematiek heeft Borealis één antwoord. “Plastics zijn veel te kostbaar om zomaar weg te gooien. Ze zijn perfect recycleerbaar.” Het bedrijf zet zich dan ook volop in om hieraan te werken, onder andere door:

 • Enkele recyclagebedrijven over te nemen;

 • Een afvalproject op te zetten in Indonesië, het meest vervuilde land van de wereld;

 • In te zetten op energie-efficiëntie, bijvoorbeeld door het vervoeren via pijpleidingen;

 • Samen met Biostoom Beringen de basis te vormen voor verdere energie- en materiaalsamenwerkingsverbanden;

 • Materiaal te leveren voor de solar car van het Agoria Solar Team dat de World Solar Challenge 2019 won.


In je eentje kan je nog zo hard je best doen, maar kan je niet zoveel als met z’n tweeën. Daarom zoekt Borealis nog heel wat mensen met talent. “Stilstaan is achteruitgaan. Daarom bouwen we aan een gloednieuwe plant in Kallo. Het wordt een state-of-the-art fabriek, uniek in zijn soort. Dat vraagt om unieke durvers. Als jij een Borealisdurver bent, laat het ons weten!”


Borealis in cijfers


 • 6.900 collega’s wereldwijd

 • 1.000 Vlaamse collega’s (in Antwerpen, Beringen, Kallo en Mechelen)

 • Actief in 120 landen


Biostoom Beringen in cijfers


 • Meer dan 100 ton stoom per uur

 • De verbranding gebeurt bij 1.000 C°

 • Elektriciteit voor meer dan 50.000 gezinnen


Borealis NV.

Industrieweg 148, 3583 Beringen

www.borealisgroup.com


Maandag 16 maart 2020 bezoekt Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir Borealis en Biostoom Beringen samen met het vijfde en zesde jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in producten als in werkwijze.


Het verslag hiervan vind je op www.detoekomstwerkt.be