top of page

CASE2020_Colruyt is meer dan winkels alleen

Updated: Sep 15, 2021

“Onze productie van hernieuwbare energie levert meer op dan wat er door de hele groep uitgestoten wordt.”

Als je boodschappen doet en je wil de laagste prijzen, dan ga je naar een Colruytwinkel. Als je wil tanken, maar niet te veel wil betalen, ga je naar DATS24, ook een deel van Colruyt Group. En als de zomer een hittegolf met zich meebrengt, dan ga je ook naar Colruyt. Want daar hebben ze zo’n lekker grote ijskast waar zelfs de meest warmbloedigen onder ons een paar graden van afkoelen. Maar hoe krijgt Colruyt die versmarkt zo fris? Toch niet op een duurzame manier, of wel…?


Colruyt Group omvat meer bedrijven dan de supermarkt waar je meteen aan denkt. Akkoord, de meeste bedrijven zitten in retail: Spar, Dreambaby/Dreamland, OKay, Bio-Planet …, maar ze zijn ook actief op de brandstof- en energiemarkt. Zo heeft DATS24 zo’n 129 tankstations in België, is Eoly de duurzame energieproducent en heeft Colruyt Group mee geïnvesteerd in de offshore windenergieproducent Parkwind. Je kan dus wel zeggen dat de focus op duurzaamheid in het DNA van de bedrijvengroep zit. Colruyt Group doet heel wat inspanningen om de klimaatimpact te verminderen. Er blijft namelijk nog altijd wel werk aan de winkel.De Colruytwinkel die we met z’n allen zoveel opzoeken, zowel tijdens hittegolven als daarbuiten, is doorgaans bewust bezig met energieverbruik. De diepvriesproducten liggen in gesloten vrieskoffers, alle koelinstallaties werden vervangen door low impact propaan versies en ook met licht en geluid wordt zuinig omgesprongen. Colruyt Group ontwikkelt daarnaast fossielvrije en lage-energiewinkels. Ze doen bovendien aan vertical farming, een landbouwtechniek die hen toelaat om lokaal kruiden te telen met 90 % minder waterverbruik, 50 % minder voedingsstoffen en 20 keer minder ruimte dan bij klassieke kruidenteelt. Bij het bedrijf hebben ze daarbovenop het concept ‘liquid ice’ ontwikkeld, dat zorgt voor een zero-koolstofvervoer van gekoelde- en diepvriesproducten in plaats van de oude karren die met CO2 gekoeld werden. Je ziet dus dat groenten en fruit op een duurzame manier bewaard liggen!“We willen onze verantwoordelijkheid opnemen om groene brandstof en duurzame mobiliteit mee te ondersteunen. We hebben een sterk geloof in het potentieel van waterstof en willen hierin blijven investeren.” In 2018 opende DATS24 het eerste geïntegreerde waterstoftankstation in Europa. De brandstofleverancier biedt ook meer en meer laadstations voor elektrische wagens aan. Eoly kiest dan weer voor hernieuwbare energiebronnen: wind, zon en warmtekrachtkoppelingen. En het bedrijf innoveert: particulieren kunnen via de Eoly Coöperatie in windprojecten investeren en de energievoorziening in België zo mee duurzamer maken.


Colruyt Group is duidelijk van alle markten thuis. “Wij werven met succes 3.000 collega’s per jaar aan. Samen duurzaam ondernemen is blijkbaar iets waar veel mensen hun schouders onder willen zetten en we zoeken steeds nieuwe collega’s. Ook als jobstudent of stagiair is er heel wat mogelijk.” Bij Colruyt Group is dus nog wel plaats voor een gemotiveerde en getalenteerde collega. Misschien wel voor iemand zoals jij?


Colruyt in cijfers


  • 14 windturbines en 50 installaties van zonnepanelen bij Eoly

  • 100 % groen elektriciteitsverbruik (door Eoly en Parkwind geproduceerd)

  • 29.903 collega’s

  • 13 % minder CO2-uitstoot tegenover 2008


 

Op dinsdag 10 maart bezoekt Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts Colruyt Group, samen met het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum Halle. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan vind je op www.detoekomstwerkt.be

Comments


bottom of page