top of page

TOUR2020_Heilig Graf secundair onderwijs Turnhout

Updated: Sep 13, 2021



Op een dag waarop alles rond duurzaamheid draait, komen de leerlingen van Het Heilig Graf Turnhout met hun fiets naar Beerse. Van ons krijgt deze school meteen een 10 op 10 op zijn duurzaamheidsrapport. Eerst smullen we van een heerlijke lunch waarna we een make-over krijgen, denk hierbij aan een veiligheidshelm, bril en schoenen met een stalen tip. Er geldt namelijk een streng safety first-beleid op de sites van Wienerberger en Campine.


We nemen met z’n allen plaats op de hybride tourbus en nog voor we goed en wel gesetteld zijn, merken we op dat we omringd zijn door een paar straffe gasten. We ontmoeten Vlaams Minister Lydia Peeters, de gouverneur van Antwerpen, Marc Dillen van de confederatie bouw en Wouter De Geest, voorzitter van Voka.


Wie ook zeker niet mag ontbreken is Tony, onze fantastische chauffeur met een passie voor De Lijn. Natuurlijk zorgt hij ervoor dat we overal op tijd arriveren. Zo gezegd zo gedaan, Tony brengt ons naar onze eerste bestemming: de site van Wienerberger.



Studenten Rune Starckx, Noor Roelen en Luna Lauwers:

“Plastic zakjes ruilen we in voor herbruikbare tassen en we kopen al eens tweedehands kleding. Ook kleine beetjes maken een verschil. In het dagelijks leven zijn we bezig met het milieu en we verwachten van bedrijven net hetzelfde.

We hebben al gehoord van de duurzaamheidsinspanningen die Wienerberger en Campine nemen en zijn benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat”


We starten onze tour langs het kanaal en kunnen daar live zien hoe een schip met stenen geladen wordt. Het schip bevat maar liefst 400 ton stenen, dat zijn alweer 30 vrachtwagens minder op de baan. En zo lost het bedrijf een klein deeltje van het fileprobleem op.


Werken bij Wienerberger, dat is ook werken in het midden van een prachtig natuurdomein. We horen de vogeltjes fluiten en kunnen de natuur zelfs ruiken. Van zodra we de steenbakkerij naderen, verandert de geur van de natuur in de geur van versgebakken stenen en eerlijk gezegd: dat heeft ook wel iets.


Al wandelend door de fabriek ervaren we het hele proces, van klei tot steen. Wienerberger gaat voor dematerialisatie en bespaart zo 30% op transport, grondstoffen én energie. “Hoe zit dat dan?”, vragen de studenten zich af. In plaats van 10 cm is de gevelsteen maar 6 cm groot en zo bespaart men op verschillende vlakken behalve op kwaliteit, een win-win!


Als je bij Wienerberger een grote berg plastic ziet liggen, is dit niet wat het lijkt. Het is voor hun geen afvalberg maar een grondstof. Ze recycleren deze plastiek waarna ze er hun vers gebakken stenen mee inpakken, als dat geen mooie vooruitgang is.



En dan is het stilaan tijd om richting de Nijverheidsstraat te keren, waar Campine zich bevindt. Ook tijd om onderweg even te socializen dus. Jongeren stellen vragen aan de minister en andersom. Conclusie: de meeste jongeren verkiezen de fiets als vervoersmiddel, ze rijden met gemak 10 kilometer en het liefst van al doen ze dit samen met hun vrienden. Iets wat Lydia Peeters, onze minister voor Mobiliteit en Openbare werken heel graag hoort.

“Campine is een bedrijf met oude roots dat mee is met de hedendaagse normen”.

“Vijf op de zes vrachtwagens die hier binnenrijden bevatten afval. Zes op de zes vrachtwagens die hier buitenrijden bevatten waardevolle grondstoffen.” Wie nog niet helemaal door had wat een circulaire economie juist betekent, heeft het nu wel begrepen.


Autobatterijen recycleren tot waardevolle grondstoffen is al een hele activiteit op zich, maar daarnaast zet het bedrijf zich in voor het milieu. Zo investeerde Campine in een Vleermuizenhotel. Je leest het goed: elke winter komen er zo’n 100.000 vleermuizen overwinteren in het gezellige Beerse. Bovendien is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een zonnepark dat maar liefst drie voetbalvelden groot zal zijn.


Wie net dat tikkeltje meer nodig had om meteen te solliciteren bij dit bedrijf, heeft na de volgende uitspraak van onze gids Jeff zijn cv al klaar: “Wij dragen zorg voor onze mensen en doen geen compromissen op vlak van veiligheid. Werknemers krijgen vlamwerende kledij, extra pauzes en in de zomer trakteren we ze elke dag op een ijsje.”


Namens alle passagiers: “Bedankt, Wierberger en Campine, om al jullie duurzame geheimen met ons te delen.” Met veel nieuwe inzichten, inspiratie en twee volle goodiebags keren wij weer huiswaarts.





Student Martin Du Jardin: “Het is echt interessant om te zien hoe deze bedrijven zich zo inzetten op vlak van duurzaamheid. Later bij de keuze van een job zal dit voor mij ook een belangrijke rol spelen.

bottom of page