top of page

TOUR2020_met minister Weyts bij Siemens en Colruyt Group

Updated: Sep 13, 2021

Met minister van Onderwijs Ben Weyts hielden de Vlaamse Ondernemers halt in Vlaams-Brabant. Innovatie, technologie en samenwerking met het onderwijs stond centraal bij Siemens. Bij Colruyt Group konden jongeren de theorie over innovatie toetsen aan de praktijk en hun kritische blik. “Deze voorbeelden toonden dat innovatie en technologie ook een oplossing kunnen zijn en dus perspectief bieden. Het gaat niet om minder, maar om meer innovatie”, zei minister Weyts achteraf.


Tijdens de derde stop van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers speelde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een thuismatch in het Pajottenland. Hij werd er samen met het 5e jaar WI van het GO! Technisch Atheneum uit Halle ondergedompeld in de innovatieve toepassingen van Siemens en Colruyt Group. Zo werd bij Siemens een sterk staaltje technische en digitale innovatie getoond. Bovendien werden de jongeren warmgemaakt voor stages en werkervaringen die Siemens samen met een aantal partner-bedrijven en onderwijsinstellingen aanbiedt.


Innovatie, samenwerking en kritische jongeren

"Wij vinden het een hele eer om vandaag deel uit te maken van deze “Klimaat & Energie Tour”, zodat wij bij Siemens onze innovaties en technologieën van dichtbij kunnen tonen. Wij zijn ervan overtuigd dat jonge technische talenten voeden noodzakelijk is om de groei van onze industrie in de toekomst te stimuleren en te beantwoorden aan de klimaatuitdagingen. Ook onze eigen medewerkers stimuleren wij om zich continu bij te scholen - we willen een mindset creëren van life long learning- want de technologische evoluties staan niet stil. We hebben al die kennis nodig om te blijven werken aan intelligente en duurzame innovaties die onze klanten en onszelf in staat stellen de ecologische voetafdruk te verminderen", zegt Thierry Van Eeckhout, VP Sales Digital Industries.



Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Colruyt Group. De minister en de jongeren kregen er een exclusieve rondleiding in de net geopende vertical farm. Daarna kregen ze ook de zelf ontwikkelde koelcontainers te zien waarmee Colruyt Group haar ecologische voetafdruk verkleint. “Ik vond het geweldig dat dit georganiseerd werd. Het is voor ons enorm interessant om in contact te komen met de jongeren en te zien hoe zij reageren op de initiatieven die wij nemen. Het viel op dat zij echt vooruitkijken en kritisch durven zijn voor onze innovaties. Dat is wat we nodig hebben naar de toekomst toe; jongeren die kunnen voortbouwen op wat er bestaat, maar ons ook uitdagen om nog verder te gaan en zij hopelijk binnenkort zelf ook” zegt Stefan Goethaert, directeur productie en kwaliteit bij Colruyt Group.


Ook minister Weyts was onder de indruk, zowel van de inspanningen van de bedrijven, als van de mindset van de jongeren. “Wat deze bedrijven vandaag aan mij en de jongeren duidelijk toonden, was een heel andere benadering van de klimaatproblematiek. Deze voorbeelden laten zien dat innovatie en technologie ook een oplossing kan zijn en dus perspectief kan bieden. Het gaat niet om minder, maar om meer innovatie”, sprak Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts zijn appreciatie uit.


Samen oplossingen vinden

Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers, 19 werkgevers- en sectororganisaties – het beleid, ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”

De Vlaamse Ondernemers houden nog twee keer halt in een Vlaamse provincie. Steeds met een Vlaamse minister en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. “Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.

Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn, die als geprefereerde strategische partner voluit gaat voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035.


Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bekijken zal zijn op www.detoekomstwerkt.be.

bottom of page