Tijdens de vierde stop van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers zag Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits hoe maak- en voedingsindustrie volop inzetten op duurzaamheid en samenwerking bij Unilin en Agristo in Wielsbeke. “Elke jongere moet de kans krijgen om een paar keer per jaar dergelijke bezoeken te doen. Omdat we ons allemaal onvoldoende bewust zijn hoeveel onze bedrijven innoveren en hoe bewust ze bezig zijn met het belang van duurzaamheid, afval vermijden of er zo veel mogelijk opnieuw een grondstof van te maken”, verklaarde de minister achteraf.
Met de roadshow rond klimaat en energie van de Vlaamse Ondernemers brachten Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits en het 6e jaar Elektromechanica van het VTI in Waregem een bezoek aan houtpanelenfabrikant Unilin en aardappelverwerkingsbedrijf Agristo in Wielsbeke. Ze zagen er hoe hergebruik van afval, design met het oog op hergebruik, vervoer over het water, eigen waterzuiveringsinstallaties of gedeelde energie via een eigen energiecentrale maar een greep zijn uit de initiatieven die bedrijven nemen om duurzaam te ondernemen.
“Bij ons staat duurzaamheid hoog op de agenda. We zetten steeds meer in op minder CO2, minder energieverbruik en duurzame producten die op het eind van hun leven gerecycleerd of opnieuw gebruikt kunnen worden. Ik ben ervan overtuigd dat de klimaatproblemen opgelost zullen worden door de bedrijven, dus vinden we het ook belangrijk dat de jeugd ziet dat bedrijven hier sterk aan meewerken. Zij zijn de toekomst, dus we hopen ze het engagement waarmee ze op straat komen om maatregelen te vragen ook omzetten in onze bedrijven om oplossingen uit te werken”, zegt Bernard Thiers, CEO van Unilin.
Ook bij Agristo zijn gepassioneerde jongeren die mee willen bouwen aan een duurzaam verhaal welkom. Hannelore Raes, CEO van Agristo: “Wij vinden het fantastisch om de minister en ook de leerlingen te ontvangen. We zijn hard op zoek naar dergelijke profielen als toekomstige medewerkers, dus het is geweldig dat ze geïnteresseerd zijn in onze business. We tonen heel graag wat we hier doen, ook op vlak van duurzaamheid. Want daar hebben we echt heel mooie voorbeelden van.”
Minister Crevits zag de jongeren grote ogen trekken bij de bedrijven en hoopt dat alle jongeren de kans krijgen om dergelijke voorbeelden te mogen zien. “Het is fantastisch om dit samen te kunnen doen met jongeren die nog school lopen en hen de duurzame inspanningen van, en de samenwerking tussen de bedrijven te tonen. Het is heel mooi om de verrassing op de gezichten van de jongeren te zien. Eigenlijk zou elke jongere de kans moeten krijgen om een paar keer per jaar dergelijke bezoeken te doen. Omdat we ons allemaal onvoldoende bewust zijn hoeveel onze bedrijven innoveren en hoe bewust ze bezig zijn met het belang van duurzaamheid. Zo maken ze bijvoorbeeld groene warmte, vermijden ze afval of gebruiken ze dit zo veel mogelijk opnieuw om een grondstof van te maken. Dit was heel fijn om te zien maar nog te weinig bekend”, aldus minister Crevits.
Samen oplossingen vinden
Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers, 19 werkgevers- en sectororganisaties – het beleid, ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”
De Vlaamse Ondernemers zetten maandag 16 maart het slotakkoord van hun duurzaamheidstournee met minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir bij Borealis en Out of Use in Limburg. Ook daar met een klas uit de derde graad secundair onderwijs. De jongeren worden begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. “Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.
Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn, die als geprefereerde strategische partner voluit gaat voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. “Dat doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan,” zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn. De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035.
Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bekijken is op www.detoekomstwerkt.be.
Comments