top of page

Daikin zorgt voor het perfecte klimaat

Daikin biedt negentig jaar ervaring in warmtepompen, airconditioning, ventilatie en koeling. Je zou denken dat die tonnen ervaring ervoor zouden zorgen dat het bedrijf op haar lauweren rust, maar niets is minder waar. Naast het klimaat binnenshuis, is het bedrijf namelijk druk bezig om het klimaat buitenshuis te beschermen. En dat doen ze bij Daikin door duurzamere keuzes te maken.“Wij geloven dat verbetering altijd mogelijk is. Dat geloof is de drijfveer bij alles wat we doen hier bij Daikin. Soms is dat iets kleins, zoals bijvoorbeeld een detail in het productieproces veranderen. Maar soms is dat ook iets groots, zoals een grote doorbraak die tot 70 % energie kan besparen! In elk geval zijn wij altijd op zoek naar technologische vooruitgang.” Bij Daikin hebben ze bovendien het Daikin European Development Centre. De combinatie van dit centrum voor productonderzoek en -ontwikkeling, met een sterke focus op milieuvriendelijke producten, zorgt ervoor dat ze Europese producten en oplossingen kunnen aanbieden aan de Europese markt die erg gericht is op duurzaamheid.


“Er is altijd verbetering mogelijk!”

Europa is belangrijk voor het bedrijf. In samenwerking met de Europese Unie werd het Natural HVACR 4 Life Project gestart, een onderzoeksproject dat klimaatneutrale oplossingen binnen de klimaatindustrie nastreeft en daarnaast de impact van het energieverbruik van koelmiddelen op het milieu wil verminderen. Een voorbeeld hiervan is de CO2 Conveni-Pack, een koeloplossing voor voedingswinkels waarbij tegelijkertijd de voeding gekoeld wordt en de ruimte waar de CO2 Conveni-Pack staat gekoeld of verwarmd wordt. Dat is mogelijk omdat de warmte die vrijkomt bij het koelen opnieuw ingezet wordt. “Het koelsysteem verbruikt zo’n 50 % minder energie dan een klassiek systeem en heeft ook minder CO2-uitstoot dan een klassiek systeem”, klinkt het trots.
De CO2 Conveni-Pack is slechts één resultaat van het onderzoek van Daikin naar het reduceren van de impact van koelmiddelen in ons dagelijks leven. Maar het bedrijf heeft nog grootsere plannen: tegen 2050 volledige CO2-neutraliteit bereiken bijvoorbeeld. Daarnaast wist het bedrijf het afgelopen jaar zo’n 11.000 m3 afvalwater te zuiveren en recycleerden de werknemers zo goed dat slechts 7 % van het afval restafval was.


Bij Daikin zijn ze steeds op zoek naar gemotiveerde collega’s die duurzaamheid en een groene verantwoordelijkheid hoog in het vaandel dragen. “We hopen heel wat jongeren warm te mogen maken voor onze boeiende sector. Samen kunnen we innovatieve oplossingen verzinnen en de uiteindelijke klimaatimpact minimaliseren.”


 


 

Op woensdag 13 oktober bezoekt Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits samen met een klas van het Maerlant Atheneum Blankenberge Daikin. Het zal voor de studenten een uitgelezen kans zijn om kennis te maken met de duurzame technologie en kennis die het bedrijf kenmerken.

Comentarios


bottom of page