Uit onderzoek blijkt dat jouw iPhone het gemiddeld zo’n vijf jaar volhoudt. Tegen dan heb je al lang je oog op een andere smartphone laten vallen. Wat gebeurt er met je afgedankte exemplaar? Bij Out Of Use weten ze wel wat ze ermee moeten aanvangen! En hoe lossen we de problemen op die de omslag naar elektrische wagens met zich meebrengt? Daar weet Watt4Ever dan weer raad mee.
Out Of Use recycleert elektrische en elektronische apparaten. Veel apparaten, want met de toenemende digitalisering neemt het gebruik (en dus ook de afvalstroom) van elektronica elke dag toe. Dat is jammer, want de productie van nieuwe toestellen gaat gepaard met een aanzienlijke CO2-uitstoot. Daarom recycleert Out Of Use de gebruikte toestellen tot secundaire grondstoffen, waardoor de afgelopen jaren zo’n 81.780 ton CO2-uitstoot kon worden vermeden. De apparaten die nog kunnen hergebruikt worden, stuurt het bedrijf weer de markt op. Tegenwoordig ligt het aantal toestellen dat het bedrijf zo een tweede leven geeft al op 30 % van het totale aantal.
“Hergebruik is het nieuwe recycleren.”
Het bedrijf blijft niet stilstaan, maar kijkt ook vooruit. In 2020 werd bijvoorbeeld Watt4Ever opgericht, samen met andere partners die elk hun specifieke knowhow meebrengen. Watt4Ever is gespecialiseerd in de omvorming van batterijen van elektrische wagens naar hoogwaardige circulaire energieopslagsystemen. Door de batterijen te hergebruiken, lost Watt4Ever samen met de automobielsector twee grote toekomstige problemen op. Denk maar even mee:
In 2030 zal de helft van de wagens die verkocht worden elektrisch rijden. Dit brengt natuurlijk meer batterijen met zich mee, die vroeg of laat vervangen moeten worden. In België krijgen vandaag ongeveer de helft van de afgedankte batterijen voor elektrische wagen een tweede leven. Met één batterij van Watt4Ever van 1800 kWh wordt zo wel 18 ton afval vermeden! Daar mogen ze best fier op zijn.
En anderzijds is er een groeiende vraag naar energieopslagsystemen, om meer efficiënt gebruik te kunnen maken van zonnepanelen en zo je elektriciteitsfactuur te kunnen beperken. De opslagsystemen van Watt4Ever bieden een antwoord op beide problemen. Bovendien is de CO2-impact van een batterij van Watt4Ever 80 % kleiner dan wanneer je een nieuwe batterij zou gebruiken. Op deze manier helpt het bedrijf de ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen te verkleinen, want na een leven van ongeveer tien jaar in een auto, kunnen de batterijmodules nog eens tien jaar dienen in een energieopslagsysteem van Watt4Ever.
Heb jij zin om mee in het verhaal van Out Of Use of Watt4Ever te stappen, dan kan je bijvoorbeeld je oude gsm of laptop laten recycleren voor Natuurpunt. Een laptop of computer kan zo 2 m2 bos opbrengen! Wil je je laptop liever doneren voor een recordpoging laptop domino, dan kan dat ook, want Out Of Use organiseert dit evenement op 7 november 2021. En heb je net al je mobiele toestellen gerecycleerd, dan kan je nog altijd bij beide bedrijven terecht voor een (vakantie)job of stageplek: “Jongeren van nu zijn de keuzemakers van de toekomst. Indien de bewustmaking die nu al aan de gang is, zich ook kan verderzetten bij de volgende generatie, dan gaan we een steeds duurzamere toekomst tegemoet.”
Op donderdag 14 oktober bezoekt Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir Out Of Use en Watt4Ever, samen met het 6de jaar elektromechanica van Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe de bedrijven duurzaam ondernemen in de praktijk brengen, zowel in hun producten als in hun methoden.
Comments