top of page

Het grootste industriële onshore windpark van Vlaanderen

Updated: Oct 14, 2021

International Car Operators of ICO is een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Nippon Yusen Kaisha (NYK), één van de belangrijkste transportbedrijven ter wereld. ICO heeft terminals in Zeebrugge en Antwerpen en is gespecialiseerd in de behandeling en opslag van roll-on/roll-of cargo. De 1.250 werknemers houden zich niet enkel bezig met het laden en lossen van nieuwe wagens, constructiemateriaal en heavy lifts, maar ook met bepaalde dienstverlening: vehicle processing, scheepsagentuur, de complete afhandeling van douaneverplichtingen … Bij ICO ontvangen ze geregeld groepen jonge mensen op hun terreinen. “Jongeren zijn de bewuste energieconsumenten en de enthousiaste medewerkers van de toekomst.” Daarom zetten ze zich volop in om hun activiteiten te verduurzamen. Een belangrijke partner hierbij is ENGIE.“Klimaatverandering kan niet langer genegeerd worden.” Daarom liet ICO Zeebrugge maar liefst elf windturbines en 308 laadpunten voor elektrische wagens installeren door ENGIE. ENGIE is de grootste elektriciteitsproducent van België en marktleider in de verkoop van elektriciteit, aardgas en energiediensten. Ze zijn bovendien de grootste producent van hernieuwbare energie in ons land: een voor de hand liggende keuze wanneer je als bedrijf op zoek bent naar een efficiënter en groener energieverbruik. De 11 windturbines bij ICO Zeebrugge die ENGIE installeerde, produceren in totaal zo’n 110 GWh hernieuwbare energie per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 30.000 gezinnen. Daarmee houden deze windturbines jaarlijks zo’n 50 000 ton CO₂ uit de lucht (in vergelijking met elektriciteit afkomstig uit gascentrales).

“ICO Zeebrugge is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat belangrijke inspanningen levert om zijn activiteiten te verduurzamen en dat daarvoor beroep heeft gedaan op de expertise van ENGIE.”

De 308 laadpunten kunnen samen 20.000 wagens per week opladen. Hiervoor wordt de lokaal opgewekte windenergie gebruikt. “Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van ‘smart charging’-software, ontwikkeld door onderzoekscentrum ENGIE Laborelec, die ‘communiceert’ met de laadpunten en ervoor zorgt dat ze zo efficiënt mogelijk laden en afgestemd zijn op de productie van de windturbines en de bevoorrading op het elektriciteitsnet.” Bij ICO passeren er gemakkelijk zo’n 2.6 miljoen wagens per jaar. De laadpunten zijn dus geen overbodige luxe. En om de auto’s te wassen hebben ze bij ICO ook een duurzaam plan bedacht: ze gebruiken er een carwash met een ingenieus waterrecuperatiesysteem. Hierdoor wordt slechts twintig liter regenwater gebruikt om vijfhonderd wagens te wassen.


Naast de windturbines en de elektrische laadpunten hebben ze bij ICO ook nog 12.600m² zonnepanelen. De combinatie van deze duurzame energiebronnen maakt dat het bedrijf een overschot heeft aan groene energie. Het maakt ICO Zeebrugge tot een mooi voorbeeld van een onderneming die inspanningen doet om de activiteiten te verduurzamen met hulp van hun partner ENGIE. 


 

Op woensdag 13 oktober brengt Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits samen met een klas wetenschappen van het Maerlant Atheneum Blankenberge een bezoek aan International Car Operators. Daar zullen de minister en de leerlingen het windpark, de laadpunten en de carwash zelf aan het werk kunnen zien.

留言


bottom of page