top of page

CASE2020_Mannen en vrouwen van staal bij ArcelorMittal Belgium

Updated: Sep 15, 2021

ArcelorMittal Belgium maakt staal van A tot Z. En dat staal kan je overal terugvinden. Het zit in de windturbines langs de weg, in de zonnepanelen op je dak en zelfs in je favoriete bibliotheek of voetbalstadion. Met staal kan je immers heel veel kanten op. Vergeet de beelden van rook en vuur, want ArcelorMittal zet in op de toekomst!

Als je op zoek bent naar duurzaam materiaal, ben je bij ArcelorMittal Belgium sowieso al aan het juiste adres. Staal is immers 100 % recycleerbaar, en dat zonder kwaliteitsverlies. De productie van staal brengt natuurlijk bepaalde uitdagingen met zich mee, en daar is het bedrijf zich bewust van. Ze gaan dan ook voluit voor klimaatneutraliteit. Stel je voor dat elke staalsite de CO2-efficiëntie van ArcelorMittal Belgium zou bereiken… Dat zou hetzelfde zijn als wanneer alle auto’s wereldwijd elektrisch zouden rijden!

“Onze missie is duidelijk: wij willen de staalfabriek van de toekomst worden. We willen klimaatneutraal zijn én een centrale plek innemen in de circulaire economie. We investeren massaal in doorbraaktechnologieën om die volgende grote stap te zetten op het vlak van innovatie en energie-efficiëntie.”

Een absolute nieuwigheid bij ArcelorMittal Belgium is de Steelanol-installatie. Via deze installatie zullen ze een deel van de koolstofhoudende gassen die vrijkomen bij de productie omvormen tot bio-ethanol. Op een jaar tijd zal het bedrijf zo’n 80 miljoen liter bio-ethanol kunnen maken. Daarmee zullen veel gezinnen van warmte en gezelligheid in huis kunnen genieten. Deze installatie wordt momenteel nog gebouwd, maar is de eerste in zijn soort in Europa!


Bij ArcelorMittal Belgium vind je behalve innovatie, ook digitalisatie en duurzaamheid terug. Hoe ze dat doen, sommen we hier even voor je op:


 • Ze volgen de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs;

 • Ze besteden 15 % van hun investeringen aan milieumaatregelen;

 • Ze recycleren jaarlijks 1 miljoen ton schroot;

 • In 2019 bouwden ze het grootste zonnepanelenpark op hetzelfde dak in België … op hun eigen site;

 • De gassen die ontstaan bij de productie worden gerecycleerd tot nieuwe producten.


ArcelorMittal streeft ernaar om volledig klimaatneutraal te zijn in 2050. Ze zijn goed bezig, maar ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Misschien wel die van jou?

“Elk jaar zijn er meer dan 250 studenten als vakantiewerker, stagiair of thesisonderzoeker bij ons aan de slag. We hebben heel wat thesisonderwerpen beschikbaar. En nieuwe collega’s zoeken we ook altijd. Ja, er is zeker een plekje voor een gemotiveerde kandidaat bij ons!


ArcelorMittal in cijfers


 • 33 % milieuvriendelijker staal dan elders in de wereld

 • 1/3 van 850 hectare bedrijfsterrein is bosgebied

 • 100.000 m2 zonnepanelen en …

 • Al 10 (binnenkort 12) windturbines op het bedrijfsterrein

 • 200 bedrijfsbezoeken per jaar

 • 6 miljoen ton staal per jaar


 

Donderdag 5 maart 2020 bezoekt Vlaams minister-president Jan Jambon ArcelorMittal Belgium samen met het eerste jaar Graduaat Elektromechanische Systemen (optie Meet- en regeltechnieken) van HoGent. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan vind je op www.detoekomstwerkt.be
Comments


bottom of page