top of page

CASE2020_Ontdek hoe Wienerberger op vlak van duurzaamheid meer dan een steentje bijdraagt

Updated: Sep 15, 2021

“Elke werkdag produceren we 900.000 gevelstenen”

“Belgen zijn geboren met een baksteen in hun maag.” Een uitspraak die al lang meegaat maar ook anno 2020 nog steeds heel accuraat is. De Belg heeft een passie voor bouwen en met wat doe je dat anders dan met een palletje kwalitatieve stenen. Wienerberger heeft 11 productievestigingen en 18 kleigroeven.

Het bedrijf is wereldwijd actief in het produceren en op de markt brengen van bouwmaterialen. Uitblinken doet de groep voornamelijk in de productie van keramische dakpannen, gevelstenen, klinkers en binnenmuurstenen. Daarnaast produceert het bedrijf ook keramische- en kunststof pijpleidingsystemen. Kortom, het aanbieden van duurzame bouwoplossingen is datgene waarmee Wienerberger internationaal zijn naam heeft gemaakt.

Jaarlijks bakken ze 210 miljoen gevelstenen. Daarmee kan je per jaar bijna 20.000 woningen voorzien van een mooie gevel. Wienerberger produceert dus in zeer grote aantallen. Daarom is duurzaam omgaan met mens en milieu voor hen des te belangrijker. Ze hebben er een missie van gemaakt om hun impact op het milieu te verkleinen en de industriële kringloop duurzamer te maken. Dit door middel van efficiëntie, hernieuwbare energie, dematerialisatie en de modal shift. Concreet ziet dat er zo uit:


  • Ze zijn actief bezig met het uitbouwen van transport over water door het gebruik van een los- en laadkaai. Dit wordt ingezet voor afvoer van gevelstenen en aanvoer van gronden voor het herstel van groeves na ontginning;

  • Reststromen die ontstaan tijdens het productieproces worden hergebruikt – afval is dus een grondstof;

  • Ze ontwikkelen producten die per vierkante meter gevel 30% minder energie en grondstoffen nodig hebben dan gewoonlijk. Dit zorgt voor 30% minder uitstoot van CO2 en fijn stof maar ook meteen voor minder transport;

  • Om regenwater op te vangen bouwden ze een bufferbekken. Dit gebruiken ze tijdens het productieproces in plaats van leidingwater;

  • Door middel van procesoptimalisaties verminderen ze hun energieverbruik en CO2-uitstoot;

  • Ze stimuleren biodiversiteit;

  • Ze zijn bezig met de ontwikkeling van circulaire producten en zetten in op circulair bouwen;

  • Groene energie opwekken doen ze met zonnepanelen. Daarnaast willen ze in de toekomst ook windmolens bouwen.



We kunnen er zeker van zijn: Wienerberger draagt een steentje bij aan een duurzame wereld. Zegt het jou wel iets om mee te bouwen aan deze missie? Dat komt goed uit. Het bedrijf is op zoek naar straffe stagiaires zoals storingstechniekers en automatisatie specialisten. Ook in het begeleiden van eindwerken is het bedrijf een kei.



Wienerberger in cijfers

  • 200 fabrieken verspreid over 30 landen

  • Wereldwijd 16.000 werknemers

  • 11 productievestigingen in België


 

Wienerberger NV.

Absheide 28 2340 Beerse

www.wienerberger.be


Maandag 9 maart 2020 bezoekt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters samen met het vijfde jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout de Wienerberger site in Beerse. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan kan je lezen op www.detoekomstwerkt.be.


Duurzaamheidsverslag van Wienerberger : https://www.wienerberger.be/duurzaamheid/duurzaamheidsrapport-2018.html

Persconferentie over circulair bouwen: https://www.wienerberger.be/duurzaamheid/updates/circulair-bouwen.html

Meer informatie over de eco-brick:

https://www.wienerberger.be/gevel/concepten/Eco-Brick.html

Overzicht milieulabels: https://www.wienerberger.be/duurzaamheid/keurmerken/ecolabels.html



bottom of page