top of page

Plastics: te waardevol om weg te gooien

Updated: Oct 15, 2021

Je bent je er waarschijnlijk niet van bewust, maar elke dag gebruiken we producten van Borealis. Ze helpen ons een beter leven te leiden en zijn ook een oplossing voor meer duurzaamheid. Borealis is namelijk een leverancier op het gebied van polyolefinen. Dat is een soort plastic granulaat in de vorm van pellets. Maar ze leveren ook basischemicaliën en meststoffen. Bij Biostoom Beringen staat duurzaamheid ook iedere dag in de kijker. Zij wekken energie op door de verbranding van 200.000 ton niet-gevaarlijk en niet-recycleerbaar afval per jaar.

Borealis is actief in meer dan 120 landen met verschillende initiatieven betrokken bij de circulaire economie van kunststoffen. Het bedrijf werkt continu met focus op energie-efficiëntie in de procesvoering. Zo voeren ze grondstoffen grotendeels via pijpleidingen aan. Maar ze werken ook samen met andere leveranciers. Zo is er een energie-integratie van Borealis met de gloednieuwe energiecentrale van Biostoom Beringen. Dat bedrijf verbrandt niet-recycleerbaar afval van huishoudens, bedrijven en ziekenhuizen. Het resultaat van de verbranding is thermische energie die in de onmiddellijke omgeving kan worden geleverd onder de vorm van stoom of warm water. De energie die overblijft wordt omgezet naar elektriciteit.


Wie had kunnen denken dat plastics een grote bijdrage konden leveren aan de grote problemen van vandaag?

Biostoom Beringen levert zo bijna het volledige elektriciteitsverbruik van Borealis en vermindert het aardgasverbruik met 40% door de levering van stoom.


Met deze energie kan Borealis hun chemieproducten en plastics produceren, die hun weg vinden in ontelbare toepassingen voor ons. We gebruiken hun producten niet enkel in het dagelijks leven; hun plastics bieden ook oplossingen voor de energie- en klimaatuitdagingen. Heb je je nooit afgevraagd hoe de elektriciteit van windturbines op zee aan land gebracht wordt? De isolatie rond de elektriciteitskabels die dit mogelijk maken, wordt door Borealis geproduceerd. “Het is een feit dat plastics een grote bijdrage kunnen leveren aan de oplossingen voor hedendaagse problemen rond duurzaamheid. Plastics zijn eigenlijk te waardevol om weg te werpen. Er zijn zo veel mogelijkheden voor een tweede, derde … of langer leven.”


Plastics kan je inzetten voor veel meer toepassingen dan enkel isolatie. Zo wordt er in auto’s vandaag veel meer plastic verwerkt, zodat ze lichter zijn en minder CO2 uitstoten. Ook de medische wereld heeft plastics nodig, omdat het veel veiliger en hygiënischer is dan andere materialen. Denk maar aan spuitjes, baxters of bloedzakjes. Je kan het zo gek niet bedenken of er zitten plastics in, geproduceerd door Borealis.


Waar plastics niet thuis horen, is in de natuur. Borealis startte daarom het STOP-project in Indonesië, het meest vervuilde land ter wereld. Het project zet een afvalsysteem op om de vervuiling tegen te gaan. 


 

Op donderdag 14 oktober bezoeken Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en een klas van het Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo Borealis. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het bedrijf zichzelf en de producten die het maakt inzet voor een meer duurzame toekomst.

Comments


bottom of page