De eerste halte van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers bracht minister-president Jan Jambon naar Gent. Bij Volvo Car Gent bezocht hij in primeur de gloednieuwe batterijfabriek. Bij ArcelorMittal Belgium volgde een uitgebreid werfbezoek aan de site, met ook de installatie in aanbouw die gas uit de staalfabricatie omzet in bio-ethanol. “Deze tour van de Vlaamse Ondernemers is een schitterend concept om jongeren te tonen dat er in de Vlaamse bedrijven al veel gebeurt, via innovatie en technologie, om de klimaatuitdagingen aan te pakken”, stelt Jan Jambon na afloop vast.
De start van de duurzaamheidstournee van de Vlaamse Ondernemers werd gegeven bij Volvo Car Gent en ArcelorMittal Belgium. Vlaams minister-president Jan Jambon, het 6e jaar Elektromechanica van EDUGO Campus De Toren (Volvo Car Gent) en de eerstejaars Elektromechanische systemen van de HoGent (ArcelorMittal Belgium) kregen er de unieke gelegenheid om te ervaren hoe bedrijven duurzaam ondernemen en samenwerking in de praktijk brengen, zowel in hun producten als werkmethoden.
Bij Volvo Car Gent werd in primeur de nieuwe batterijassemblagefabriek bezocht waar later dit jaar de eerste volledig elektrische Volvo, de XC40 Recharge P8, wordt gebouwd. Tussen 2018 en 2025 wil het bedrijf zijn CO2-voetafdruk voor de levenscyclus per wagen met 40% verkleinen. Daarmee wil het bedrijf de eerste stap zetten in de richting van zijn doel om tegen 2040 een klimaatneutrale onderneming te worden. “Ik ben blij dat we deze belangrijke gebeurtenis hier in Gent kunnen vieren”, zegt Geert Bruyneel, hoofd van de productievestigingen van Volvo Cars wereldwijd. “Gent krijgt als eerste van onze fabrieken een batterijassemblagezone. De fabriek speelt een voortrekkersrol bij het klaarstomen van ons productienetwerk voor elektrificatie.
Bij ArcelorMittal Belgium kreeg de minister-president een rondleiding op de site waar onder meer de baanbrekende installatie wordt gebouwd die een deel van het gas, dat ontstaat tijdens de staalproductie, zal omvormen tot bio-ethanol. Het is de eerste industriële installatie in zijn soort in Europa, goed voor een jaarlijkse productie van 80 miljoen liter geavanceerde bio-ethanol. Ik vind het schitterend dat we de kans krijgen om ons duurzaamheidsverhaal te delen met de toekomstige generatie die het mee verder vorm zal moeten geven. We zijn overtuigd dat het technische profielen zijn die de hele klimaattransitie kunnen en zullen waarmaken. Door te doen in plaats van te praten en dit samen met de bedrijven”, zegt Manfred Van Vlierberghe, CEO ArcelorMittal Belgium:
Ook minister-president Jan Jambon was zeer onder de indruk van het bezoek. “Ik vind het een schitterend concept om jongeren en studenten uit richtingen van de toekomst te tonen dat er in de Vlaamse bedrijven veel gebeurt om de klimaatuitdagingen aan te pakken. Bovendien zijn het mooie voorbeelden, die op de juiste manier - via innovatie en technologie - de toekomst vorm geven. Het plaatje klopt echt en met zo’n bezoek merk je nogmaals op dat Vlaanderen qua techniek en aanpak veel te bieden heeft om de klimaatuitdagingen aan te pakken. Pessimisme is dus niet op zijn plaats, we moeten op dezelfde manier verdergaan. Aan de jongeren geef ik graag mee dat ze door de juiste opleidingen te kiezen, mee vorm kunnen geven aan de toekomst binnen de bedrijven.
Bedrijven zijn deel van de oplossing
Met de Duurzaamheidstournee willen de Vlaamse Ondernemers, 19 werkgevers- en sectororganisaties – het beleid, ondernemers en jongeren bij elkaar brengen. Er zijn zoveel voorbeelden van bedrijven waar duurzaamheid echt deel uitmaakt van het DNA, dat we ze moeten tonen”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers. “Door jongeren, bedrijven en politici met elkaar in contact te brengen, hopen we dat ze elkaar beter begrijpen, inspireren en van elkaar leren om samen oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan. Hopelijk kan het jongeren ook overtuigen om zelf voor studierichtingen te kiezen waarmee ze later op hun beurt de bedrijven kunnen helpen om nog duurzamer te ondernemen of oplossingen te vinden voor de toekomst.”
De Vlaamse Ondernemers houden nog vier keer halt in een Vlaamse provincie. Steeds met een Vlaamse minister en een klas uit de derde graad secundair onderwijs. Zij rijden allemaal samen rond in een speciaal bestickerde hybride bus van De Lijn, die als geprefereerde strategische partner voluit gaat voor duurzame mobiliteitsdiensten om bij te dragen aan een leefbaar en mobiel Vlaanderen. Ook Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, was aanwezig was op de eerste dag van de duurzaamheidstournee: “Werken aan een leefbaar en mobiel Vlaandren doen we niet alleen door te investeren in combimobiliteit en ecologische stelplaatsen, maar vooral door de vergroening van de vloot met investeringen in hybride en elektrische voertuigen. Tegen 2025 zullen we de stadskernen emissievrij bedienen; hiervoor kopen we de komende jaren meer dan 900 elektrische bussen aan.”
De Vlaamse overheid engageert zich om de ganse vloot van De Lijn, goed voor 4.500 voertuigen, volledig te vergroenen tegen 2035.
De jongeren worden steeds begeleid door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en twee vloggers van Technopolis. “Net als deze bedrijven wil Technopolis jongeren ervan overtuigen dat iederéén een steentje kan bijdragen. We twijfelden dan ook geen seconde om op de bus van de ‘Vlaamse Ondernemers’ te springen. We helpen deze bedrijven graag om hun boodschap te verspreiden bij jongeren op een coole en toegankelijke manier via onze vlogs op YouTube en andere kanalen die populair zijn bij jongeren”, zegt Stephane Berghmans, CEO van Technopolis.
Van elk bedrijfsbezoek wordt ook een verslag gemaakt dat te bekijken zal zijn op www.detoekomstwerkt.be.
De volgende haltes van de tour van de Vlaamse Ondernemers zijn:
Maandag 9 maart – Antwerpen, 13.00 – 15.30 uur
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en het 5de jaar STEM van het Heilig Graf secundair onderwijs uit Turnhout op bezoek bij Wienerberger en Campine.
Dinsdag 10 maart – Vlaams-Brabant, 08.30 – 12.30 uur
Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts en het 5de jaar WI van het GO! technisch atheneum uit Halle op bezoek bij Siemens en Colruyt.
Woensdag 11 maart – West-Vlaanderen, 08.00 – 12.00 uur
Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits en het 6de jaar elektromechanica van VTI-Waregem op bezoek bij Unilin en Agristo.
Maandag 16 maart – Limburg, 13.00 – 17.00 uur
Vlaams minister van Energie, Omgeving en Justitie Zuhal Demir en het 5de & 6de jaar industriële wetenschappen van Technisch Heilig-Hartinstituut uit Tessenderlo op bezoek bij Borealis en Out Of Use.
Commenti