top of page

Bouwen aan een CO2-neutrale toekomst bij Luminus

De klimaatverandering van de afgelopen jaren zet een kettingreactie van veranderingen in gang. Dit alles heeft uiteraard grote gevolgen voor de biodiversiteit en de mens. De strijd tegen de klimaatverandering is een zaak van ons allemaal. Als we samenwerken, kunnen we het tij nog keren! Maar dit vereist wel een snelle energieomschakeling, afgestemd op onze behoeften. Het is daar waar Luminus het verschil kan maken.

2.100 medewerkers zorgen ervoor dat Luminus elektriciteit kan produceren en energie(diensten) kan leveren. Ze zijn de onbetwiste nummer 1 in onshore wind- en waterkrachtenergie in België. Ook beheren ze meerdere elektriciteitscentrales op aardgas die het variabel karakter van zonne- en windenergie opvangen, waardoor ze zorgen voor de Belgische bevoorradingszekerheid. Naast de verkoop van elektriciteit, gas en energiediensten proberen ze op innovatieve oplossingen te bieden voor de uitdagingen die hun klanten hebben rond energie-efficiëntie. “Hernieuwbare energie staat bij ons steeds hoog op de agenda.”


“Ondanks de stopzetting van de bouwwerven in het voorjaar zijn we in 2020 erin geslaagd 22 windturbines te bouwen met een totaal vermogen van 70 MW.”

Wanneer je de skyline van Gent bekijkt, valt een bepaalde kenmerkende toren op. Deze toren is die van de elektriciteitscentrale van Luminus aan de Ham. Het is deze centrale die de studenten zullen bezoeken. Tijdens het bezoek mogen de studenten zich verwachten aan een schoolvoorbeeld van hoe oude industrie zich kan aanpassen aan de huidige energienoden.


De centrale startte immers in de jaren ’20 van vorige eeuw met kolen als brandstof. Eind jaren ’60 werden er dieselgeneratoren geïnstalleerd. Nog eens dertig jaar later werden de kolen vervangen door een STEG-eenheid. Deze eenheid gebruikt de warmte die de gasturbine opwekt om stoom te produceren die op zijn beurt een stoomturbine kan aandrijven. Intussen zijn er twee open cyclus gasturbines opgestart, die ingeschakeld worden op piekmomenten. Zo is de centrale in staat voldoende elektriciteit te produceren wanneer wij met z’n allen thuiskomen, het licht aansteken, eten beginnen te maken … En dat is nog niet alles, want Luminus plaatste intussen drie warmtekrachteenheden, een warmtepomp en een warmtebuffer voor een nog duurzamere stadsverwarming. Zo is de centrale een mooi voorbeeld van onze energietransitie van kolen naar hernieuwbare energie.



De stadsverwarming, hierboven al even vermeld, is een interessante taak van de elektriciteitscentrale. De stadsverwarming bestaat uit een ondergronds netwerk van leidingen dat de restwarmte van de centrale aan de Ham verdeelt over de stad. Verwarming via een stadsverwarmingsnet is een stuk efficiënter en milieuvriendelijker dan een traditionele verwarming op aardgas. Het gaat om een CO2-besparing van meer dan 35% in vergelijking met verwarming door een klassieke CV-ketel! De stadsverwarming voorziet heel wat Gentenaars van warmte, bijvoorbeeld in UGent, AZ Sint-Lucas, een winkelcentrum, in de gebouwen van de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent en zelfs in het zwembad. De verwarming kan zo het verbruik van ongeveer 5.500 gezinnen voorzien.


Het is duidelijk dat je bij Luminus moet zijn als je mee wil bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst. Want naast de elektriciteitscentrale aan de Ham bouwden ze in 2020 22 nieuwe windturbines, gingen ze verder met de renovatie van hun waterkrachtcentrales en investeerden ze bijna 80 miljoen euro in hernieuwbare energie. En dat is nog niet alles: “Voor het negende jaar op rij maakt ons bedrijf deel uit van de 73 bedrijven die verkozen zijn tot Top Employer in België”, klinkt het trots. Luminus is steeds op zoek naar jong talent om hun teams te versterken, in het bijzonder naar technisch geschoolde jongeren voor hun centrales.



 

Op maandag 11 oktober streken we met onze Tour Klimaat & Energie 2021 neer in Oost-Vlaanderen. Zanna sprong met enkele jongeren mee op onze hybride tourbus van De Lijn.



Technopolis heeft trouwens het vetste science kanaal van België! Verwacht je aan knallers van video's rond science, hacks, facts en allerlei maffe experimenten.


Je kan Technopolis volgen via:



bottom of page