top of page

CASE2020_UNILIN Panels: duurzame ambitie sinds 1960

Updated: Sep 15, 2021


UNILIN Panels, die maken natuurlijk panelen. Via hun verschillende strakke uitvoeringen krijg je knappe ruimtes in no-time! Hun platen worden dan ook gebruikt in kantoren, scholen, hotels … Zelfs in enkele Quick restaurants kan je hun designs bewonderen. Spaan- en MDF-platen zijn dan ook een gemakkelijke en (niet te vergeten) mooie manier om bijvoorbeeld wanden te bekleden, zodat je in een mum van tijd een ruimte volledig kan inrichten naar eigen smaak. Interieurarchitecten en designers zijn er dan ook helemaal wild van. Nu jij nog!


Al sinds de jaren ’60 is UNILIN Panels een pionier in de ‘circulaire economie’. Vroeger maakten ze platen van lemen, reststoffen uit de vlasindustrie. Dankzij hun continue zoektocht naar duurzame alternatieven, is gerecupereerd hout vandaag de nieuwe basisgrondstof.


Er zijn bedrijven die in de hele klimaatproblematiek van vandaag niet meer weten van welk hout pijlen maken. Maar niet bij UNILIN: “Wij willen de hedendaagse vraag in de bouw- en interieurwereld beantwoorden zonder de toekomstige generaties en hun behoeften te beperken. Daarom is duurzaamheid voor ons zo belangrijk.” En dat zie je terug in de praktijk van het bedrijf. Enkele zaken die je misschien nog niet wist:


  • UNILIN gebruikt enkel hout afkomstig van locaties binnen een straal van 400 km van de productiesites, om het transport te beperken;

  • Hun producten zijn gemaakt van 100 % herwonnen hout dankzij een gespecialiseerd productieproces;

  • Hout dat niet te recupereren is, wordt omgezet in groene elektriciteit en energie dankzij de eigen biomassacentrales.


Je zou denken dat dit toch al een hele prestatie is, maar dat is buiten UNILIN gerekend. Samen met Aspiravi is het bedrijf volop bezig met de bouw van een nieuwe energiecentrale. Zo maken ze de cirkel rond!

Elk jaar verwelkomt UNILIN nieuwe ‘young graduates’. Ze geven jonge volwassenen de kans hun talenten in te zetten om zo de materialen van morgen te ontwikkelen en te produceren. “Zij nemen zelf de touwtjes in handen. Het is aan hen om te kiezen welke weg ze afleggen en waar die weg naartoe gaat. Wij hebben altijd plek voor een enthousiaste collega!” Ben jij uit het juiste hout gesneden? Dan kan je bij UNILIN Panels ook terecht voor een boeiend eindwerk of een interessante stage.

De Bospan site van UNILIN Panels in cijfers


  • De site in Wielsbeke is +-64 voetbalvelden groot

  • In het houtpark van Bospan ligt gemiddeld zo’n 24.000 ton recyclagehout

  • … dat hout is al volledig ‘opgebruikt’ na 10 dagen!

  • Per jaar wordt er op deze site zo’n 600.000 m3 aan platen geproduceerd. Dat zijn 18.000 vrachtwagens vol spaanplaten.

 

UNILIN BV Divison Panels

Breestraat 4

8710 Wielsbeke


Op woensdag 11 maart bezoekt Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits Unilin Panels, samen met het 6de jaar elektromechanica van VTI-Waregem. Zo kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe het bedrijf duurzaam ondernemen in de praktijk brengt, zowel in hun producten als in hun methoden.


Het verslag hiervan vind je op www.detoekomstwerkt.be

bottom of page