top of page

TOUR2020_ het VTI-Waregem

Updated: Sep 13, 2021

De Vlaamse Ondernemers werken elke dag aan haalbare oplossingen voor de klimaatuitdagingen. Ook op de vierde dag van de duurzaamheidstournée nemen we een minister en een groep leerlingen mee op bedrijfsbezoek. De zesdejaars studenten Elektromechanica van het VTI-Waregem nemen plaats op onze hybride tourbus van De Lijn. We reserveren een plekje voor minister Hilde Crevits en vergeten natuurlijk de vertegenwoordigers van Fevia en Fedustria niet. Vandaag is het de beurt aan West-Vlaanderen. We bezoeken Unilin en Agristo maar eerst krijgen we verse koffiekoeken en veiligheidsschoenen: twee essentiële elementen voor een geslaagd bedrijfsbezoek.



Het is duurzaam en het zit misschien wel in je keukenkastjes, de binnenkant van je deuren of de laminaat waar je elke dag op loopt. Denk jij meteen aan de spaanplaten van Unilin? Of zegt Quickstep en Pergo Laminaatvloeren jou iets meer? Unilin maakt spaanplaten die je kan terugvinden in zeer uiteenlopende toepassingen. Wat ons nog het meest interesseert, is dat deze spaanplaten voor 80% uit gerecycleerd hout bestaan. Het hout gaat rechtstreeks van het containerpark naar Unilin.


Normaal gezien zijn lijnbussen in het magazijn niet toegelaten, maar voor ons maken ze een uitzondering. Overal waar we kijken, zien we spaanplaten: wat een spectaculair beeld. We stappen uit om de verschillende toepassingen van dichtbij te zien. Spaanplaten met een laagje melamine op worden decoratieve panelen met bijvoorbeeld een marmer- of houtlook. Unilin maakt van afval een afgewerkt product en creëert op die manier een circulaire economie.



Student Michiel Vandenbroucke: “Wij volgen een theoretische opleiding en hebben dus geen stagemogelijkheden, juist daarom is dit zo’n leuk initiatief. We leren het allemaal wel op school, maar zo kunnen we ook eens zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.”


We zetten koers richting Agristo terwijl wetenschapswatcher, Hetty Helsmoortel, ons voorziet van de meest interessante weetjes. De leerlingen krijgen ook de kans om een aantal vragen te stellen aan de minister. Martijn vraagt zich af wat de oplossing is voor een daling in het aantal afgestudeerden in het technisch onderwijs nu er ook een stijging is van het aantal jobs in de sector. Minister Hilde Crevits: “Initiatieven als die van vandaag dragen daar zeker aan bij. We moeten veel meer praktijk tonen, dat geeft goesting om erin te vliegen. Stages zijn daarbij ook heel belangrijk.”


Als we de stoomleiding volgen, komen we vanzelf uit bij Agristo. Het spaanplaatbedrijf en deze frietfabriek hebben namelijk meer met elkaar gemeen dan je denkt. Unilin bouwt een energiecentrale waar houtafval wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Door een leiding van maar liefst 2,55 kilometer wordt er stoom naar Agristo gebracht. Zij kunnen het gebruiken om aardappelen te schillen. Maar ook Unilin kan deze stoom gebruiken in zijn productieproces. Het is dus een duurzame samenwerking tussen twee dichte buren.



Student Seppe Quintyn: “Ik bewonder de duurzaamheidsinspanningen van deze bedrijven en de manier waarop ze samenwerken. Daarnaast is het ook interessant om de grote geautomatiseerde machines aan het werk te zien.”


En dan komen we aan bij Agristo. Daar worden maar liefst 2,4 miljoen frietjes per dag geblancheerd, gekookt, gestoomd en ingevroren waarna ze heerlijk knapperig op onze borden terechtkomen. Agristo heeft zelf geen merk, maar de kans is groot dat jij hun frietjes al eens voorgeschoteld kreeg. Zo maken ze bijvoorbeeld frietjes voor Lutosa, beter gekend als de “schatjes van patatjes”. We zetten onze hoofdtelefoons op kanaal drie en nemen nog snel een selfie met de minister. Dan zijn we klaar voor een tour doorheen het productiepoces.



We ontdekken dat er voor de productie van frietjes veel water nodig is. Ook hiervoor hebben ze bij Agristo een duurzame oplossing gevonden. Ze zetten de Leien in en zuiveren het water tot het drinkbaar is. Na het productieproces zuiveren ze het water opnieuw waarna het terug naar de Leien gaat.


Dat ze hier bij Agristo veel frietjes maken, was ons al duidelijk. Van de 40.000 containers per jaar, vervoeren ze 20.000 containers via de haven naar de klant, maar daar stopt het niet. Hannelore Raes, CEO van Agristo: “We hebben een test gedaan om de frietjes met de trein te vervoeren naar China en die test was geslaagd. We zullen dus in de toekomst nog meer inzetten op multimodaal transport.”


We sluiten de dag af met een lekker pakje frieten. Je verwacht het niet, als je hier frietjes eet, dat er zo’n duurzaam verhaal achter het bedrijf zit. En als je over een laminaatvloer loopt, verwacht je al helemaal niet dat die gemaakt is van 80% gerecycleerd hout. Dat we heel wat hebben bijgeleerd is dus wel duidelijk.

Comments


bottom of page